Het trajectcontrolesysteem op de A2 mag worden gebruikt. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht dinsdag bepaald. ,,Er is een wettelijke basis voor”, concludeert de rechter.

Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First lokte hierover een uitspraak uit door een boete na een trajectcontrole bij de rechter voor te laten komen. Volgens hem schendt het trajectcontrolesysteem de privacy van onschuldige automobilisten. Een netwerk met 150 tot 200 camera’s voor trajectcontroles in Nederland registreert óók hun kentekens.

Bovendien controleert niemand hoe lang de beelden bewaard worden en worden de beelden ook steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden dan snelheidscontroles, stelt de stichting. Dat is in strijd met de grondwet én het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

De grondwet en het EVRM beschermen de privacy van burgers. Een overheid mag alleen maar in de persoonlijke levenssfeer van burgers rondneuzen, als dat nodig is voor het bewaken van de openbare orde én mits de inbreuk op de privacy klein blijft. Kentekens registreren met camera’s is geen kleine inbreuk, vindt de stichtin

Trajectcontrole mag van rechter

De kantonrechter vindt echter dat de Politiewet voldoende wettelijke grondslag biedt voor het gebruik van het huidige systeem. Hij stelt dat er sprake is van een ,,geringe inbreuk op de privacy, dat de registratie van niet-overtreders binnen 72 uur wordt gewist en dat weggebruikers door borden op de hoogte worden gesteld van de controle”.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl